zaterdag 20 juni 2015

Ministers op werkbezoek in Somalië

(Hier weer een verhaal met een knipoog, in de traditie van The Onion en De Speld)

De overheid trekt zich de laatste jaren steeds meer terug, om ruimte te geven aan bottom-up,
vraaggestuurde burgerinitiatieven. Deze zogenaamde participatiesamenleving is efficiënter dan een logge overheid, en dus uiteindelijk goedkoper voor ons allemaal. Participeren is de toekomst! 


Onlangs bezocht een delegatie van onze regering een land waar de participatiesamenleving al helemaal is ingevoerd, Somalië. De delegatie, bestaande uit de ministers Schippers, Dijkhoff en Mansveld wil vooral kijken hoe dit zeer moderne land gerund wordt. Zij willen van daaruit lessen trekken voor het Nederland van morgen.
 
Eenmaal in Somalië aangekomen, zijn de ministers zeer onder de indruk. Het logge nationale openbaar vervoersbedrijf is vervangen door burgers zelf georganiseerde vervoersinitiatieven. Men neemt bijvoorbeeld een lift, of men leent een fiets van het dorpshoofd. De deeleconomie draait hier al op volle toeren! Vaak kiest men er ook voor om naar de stad te lopen, als men geen lift krijgt, of als er geen fiets is bijvoorbeeld. Het is een dag lopen naar de stad, en twee uur lopen naar het volgende dorp. Maar volgens minister Mansveld kun je dat ook positief zien. Dan blijf je wat vaker in je eigen dorp. Is dat erg? De meeste dorpen hier kennen een gemeenschapszin waar de verwende Nederlander jaloers op kan zijn.

Ook de wetshandhaving wordt in Somalië geheel '2.0' aan gepakt. De wetshandhaving is hier volledig geprivatiseerd. De markt kan veel efficiënter inspelen op de noden en behoeften van de burger. Er zijn enkele partijen opgestaan die wetshandhaving als dienst wilden aanbieden. Na een zeer heftige concurrentieslag is daaruit een partij voortgekomen die deze dienst het best en goedkoopst kan leveren. Dit is de Free Somali Rebels Army van warlord Ali Farax. Criminaliteit is nu tot nul gedaald. Wel doen er wat vage geruchten de ronde. Als je iets doet wat de warlord niet zint, zou je een brandende autoband om je nek krijgen. Bij officiële navraag durfde er echter niemand te klagen. Vergelijk dat maar eens met de stortvloed van klachten die de Nederlandse politie over zich heen krijgt!

Hoge zorgpremies, en verwachten dat de staat je gezondheidsproblemen wel even voor je oplost, zijn in Somalië onbekend. De Somaliërs regelen hun zorgtaken eenvoudig zelf, met een combinatie van alternatieve geneeswijzen en palliatieve mantelzorg. Maar kan dat wel, zorg combineren met alle andere verantwoordelijkheden, zoals het huishouden en het runnen van de boerderij? Volgens Schippers kunnen de Somaliërs dit combineren door 'smart' met hun tijd om te gaan. Ze schrappen hobby's, ontspanning en sociale activiteiten. Hun dag bestaat uit slapen en werken.

Is dat wel wenselijk, een leven dat bestaat uit alleen slapen en werken? Schippers: Het eisen van tijd voor ontspanning en persoonlijke ontwikkeling, dat is nu typisch weer een geval van 'de dikke ikke'. Daar moeten we nu toch eens vanaf. Je moet kijken naar het grotere plaatje. De Somaliërs hebben een zeer kleine overheid, waardoor zij weinig belasting betalen. Een leven met weinig belasting, wie wil dit nu niet?

De verwachting is dat de ministers nog tot woensdag in Somalië blijven. 

Bron foto spelden: alexfrance
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten